Παρέμβαση Συντυχάκη στην έκτακτη συνεδρίαση των συλλόγων πολυτέκνων Κρήτης στο Ηράκλειο

Ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, παρευρέθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση των συλλόγων πολυτέκνων Κρήτης στο Ηράκλειο που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 26/8.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στην παρέμβασή του τόνισε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι είναι σοβαρά και υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες να ανταπεξέλθουν στις πρόσθετες ανάγκες που απαιτούνται για τη μόρφωση, την υγεία των ίδιων και των παιδιών τους, τις τεράστιες δαπάνες που απαιτούνται σε συνθήκες ουσιαστικά απουσίας της κρατικής στήριξης. Επισήμανε ότι η αθέτηση της ικανοποίησης, ακόμη και των ελάχιστων υποσχέσεων από όλες τις κυβερνήσεις, οφείλεται στην πολιτική τους, που στηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των αναγκών του λαού και των πολύτεκνων οικογενειών.

Για το δημογραφικό πρόβλημα ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε πως για το ΚΚΕ, οι παράμετροι που το συνθέτουν, όπως οι όροι ζωής, η υπογεννητικότητα, η μετανάστευση, η προσφυγιά, η θνησιμότητα, κ.ά., είναι πρωτίστως κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτικοί, πολιτιστικοί και γενικότερα με τις συνθήκες διαβίωσης του λαού. Η ανησυχία που εκφράζει για τους δημογραφικούς δείκτες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα είναι υποκριτική, αφού όχι μόνο δεν συνοδεύεται από κανένα μέτρο για την ανακούφιση και τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας αλλά, αντιθέτως, συνδυάζεται με αλλεπάλληλα μέτρα που χειροτερεύουν τη ζωή της, που εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και την εξασφάλιση της ακόμη μεγαλύτερης κερδοφορίας. Μέτρα που η δήθεν «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια δεν θα καταργήσει αλλά θα επιτείνει.

Επιπλέον, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει πως στον πυρήνα της πολιτικής τους βρίσκεται η αντικατάσταση της υποχρέωσης του κράτους να παρέχει δημόσιες και δωρεάν καθολικές υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης, υγείας, πρόνοιας, παιδείας, προσχολικής αγωγής και στήριξης της οικογένειας, με την ατομική και οικογενειακή ευθύνη, για την ικανοποίηση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών της. Επίσης, οι ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, όσο και η απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της κοινωνική προστασία της μητρότητας, επηρεάζουν αρνητικά, την απόφαση δημιουργίας οικογένειας, στην τεκνοποίηση, στην αύξηση του πληθυσμού μιας χώρας. Σε αυτές τις συνθήκες, που επιδεινώνονται συνολικά οι όροι ζωής των λαϊκών οικογενειών, των νέων ζευγαριών, ακόμα και η χαρά της δημιουργίας παιδιών, το μεγάλωμά τους όλο και πιο συχνά μετατρέπεται σε τεράστιο καθημερινό άγχος. Είναι στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι απ’ αυτό το άδικο και εκμεταλλευτικό σύστημα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να προσδοκούν τίποτα.

Τέλος ο Μ. Συντυχάκης κάλεσε τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες των πολύτεκνων οικογενειών να αξιοποιήσουν τη δύναμη τους και μαζί με όλο το λαό, να εμποδιστεί η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, να αποσπαστούν – όσο είναι δυνατόν σήμερα – και ορισμένες λύσεις σε προβλήματα που βασανίζουν τη λαϊκή πολύτεκνη οικογένεια.

Οι πολύτεκνες οικογένειες με τα πρόσθετα προβλήματα και τις ανάγκες τους δεν μπορούν να προσμένουν από αυτήν την πολιτική ούτε καν μέτρα ανακούφισης, αντίθετα θα έχουν συνεχή επιδείνωση της θέσης τους. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, μπορεί να υπάρξει μόνο αν είναι λυμένα, με ευθύνη του κράτους, τα προβλήματα που σχετίζονται με τη γέννηση και την ανάπτυξη του παιδιού. Ενός κράτους που θα είναι του λαού, θα υπηρετεί τις ανάγκες του και όχι αυτές των πλουτοκρατών, όπως γίνεται σήμερα.

Το ΚΚΕ, σημείωσε, τόσο στη Βουλή όσο και στους αγώνες του λαού και των πολυτέκνων, διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για τη διεκδίκηση του εισοδήματος, της δουλειάς, των κοινωνικών παροχών. Γι’ αυτήν την προοπτική το ΚΚΕ διαθέτει όλες του τις δυνάμεις, για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης και της κοινωνικής συμμαχίας των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών σε αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Το ΚΚΕ, τόσο στη Βουλή όσο και στους αγώνες του λαού και των πολυτέκνων, διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για τη διεκδίκηση του εισοδήματος, της δουλειάς, των κοινωνικών παροχών. Στη βουλή έχει καταθέσεις πολλές προτάσεις νόμου και τροπολογίες που ανακουφίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, οι οποίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση ή άλλες δεν ήρθαν ποτέ για συζήτηση στη βουλή. Τέτοιες προτάσεις είναι μέτρα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, της «εισφοράς αλληλεγγύης», του «τέλους επιτηδεύματος», του φόρου στη θέρμανση, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην Υγεία, Πρόνοια και στα φάρμακα, απαγόρευση των πλειστηριασμών και κατασχέσεων της 1ης και 2ης κατοικίας, επαναφορά όλων των κομμένων οικογενειακών – πολυτεκνικών επιδομάτων τα οποία κόπηκαν με πρόσχημα την αντιμετώπιση της φτώχειας, για την μείωση έως και κατάργηση των ανταποδοτικών τελών από τους δήμους στους άνεργους, πολύτεκνες–τρίτεκνες –μονογονεϊκές λαϊκές οικογένειες, στους ανάπηρους, άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να μειωθούν για τους πολύτεκνους τα χρήματα που δίνουν για τις κιλοβατώρες, μείωση δηλαδή στην τιμή της κιλοβατώρας που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, αφορολόγητο όριο για την πολύτεκνη οικογένεια τα 50.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, παροχή δωρεάν σίτισης και στέγασης σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές. Να υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής των παιδιών των πολυτέκνων, όπως και άλλων κατηγοριών του πληθυσμού, π.χ. ΑμεΑ κα.

Οι πολύτεκνες οικογένειες, μαζί με όλο το λαό, που πλήττονται από αυτήν την πολιτική, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης, που στο κέντρο της θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με το λαό στην εξουσία, να κάνει κουμάντο στην οικονομία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί